källarfranska
Ingredienser (25 portioner/st.)
2,5 dl | vatten |
2,5 dl | mjölk |
25 gram | jäst |
1 msk | smör & rapsolja |
1 st | ägg uppvispat |
2 msk | honung |
1 tsk | salt |
4 dl | rågsikt |
6 dl | vetemjöl |
Gör så här
- Ugn 225 grader
- Värm degvätskan fingervarm.Lös upp jästen i lite av degvätskan, tillsätt sedan matfett, ägg, honung och salt
- Häll i all rågsikt och den mindre mängden av vetemjölet 6dl-10dl Tillsätt mer vetemjöl lite i taget tills degen känns fast.
- Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på varm, dragfri plats.
- Ta upp och arbeta degen på bakbord. Dela den i fem delar som rullas till längder. Skär varje del i fem bitar. Doppa snittytan i vetemjöl och ställ på bakpappersklädda plåtar.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda i ca 10 min
Mycket saftiga och goda.Lätta att göra
currysås
Ingredienser (6 portioner/st.)
3 msk | smör |
1 tsk | curry |
3 msk | vetemjöl |
4,5 dl | vätska (mjölk, vatten eller grädde) |
1 st | buljongtärning höns |
Gör så här
- Smält smöret och tillsätt curry, låt fräsa ihop en stund.
- Tillsätt mjölet och låt det fräsa ihop innan du häller på vätskan under omrörelse. Tillsätt buljongtärningen. Låt puttra några minuter (3-5)
- VÄTSKAN: Du kan koka såsen på enbart vatten, mjölk eller grädde. Du kan även ta lite av varje om du vill. De är goda på varsitt vis, fast visst är det lite lyxigare med grädde.
- Severa till kyckling, anka eller kalkon. Kokt potatis eller ris. Sallad.
- Man kan även tillsätta lite pressad apelsin eller apelsinjuice i såsen.