Byhäxans frukostbullar
Till ca 60 st
1 liter | vatten eller lättmjölk |
100 gram | jäst |
2 msk | honung eller 1 msk socker |
0,5 dl | veg olja, gärna rapsolja |
4 tsk | salt |
1,5 liter | vetemjöl, helst special, eller lite drygt |
1 liter | grahamsmjöl (eller dinkelmjöl), kan också blandas med rågmjöl |
Gör så här
- Smula ner jästen i en stor bunke (maskin) och rör ut den med lite av vätskan (som inte behöver värmas). Tillsätt sen socker/honung och olja.
- Tillsätt mjölet och resten av vätskan och arbeta ihop degen på låg hastighet i ca 15 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.
- Jäs till dubbel storlek under duk.
- Häll upp degen på bakbord men knåda inte. Skär av bitar, och rulla till ca apelsinstora bullar som läggs på bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 250 grader. Sätt eventuellt in en långpanna med vatten längst ner i ugnen så blir bullarnas yta knaprigare.
- Låt jäsa under duk tills ugnen är varm.
- Grädda drygt 10 minuter, låt bullarna få lite färg på ytan.
- Låt svalna under duk.
- Vill man kan man pensla innan man sätter in dem i ugnen och strö på vallmofrön eller något annat piffigt, men jag brukar göra dem på enklaste sätt. Blir minst lika gott!
Kommentarer
Trackback