Thaigryta på mitt sätt

Fläskytterfile
Wookgrönsaker
1 gul lök
1 burk champinjoner
1 burk krossade tomater
2-4 msk soya
Buljongtärningar
Vatten

Strimla köttet fräs det snabbt . Häll i wookgrönsakerna hur mycket efter eget tycke. Låt fräsa några minuter häll i svampen löken och dom krossade tomaterna lite vatten , soya ev buljongtärning . Låt puttra ca 15 minuter. Smaka av efter eget tycke servera med ris eller nudlar


gratinerad falukorv

Gratinerad falukorv med potatismos

Gör potatismos (hemmagjord)
Skiva falukorv lägg i mitten på en ugnsfast form.Lägg moset på sidorna.
Hacka ättiksgurka ca 2 dl lägg över korven.Strö över riven ost efter smak.

In i ugnen 225 grader i ca 20 -25 minuter.

Supergott ättiksgurkan ger väldigt god smak.Enkelt att göra.

Smaklig spis!

Spenatsoppa

500 gr hackad frusen spenat
2 charlottenlökar
12 dl vatten
2 buljongtärningar
3 msk mjöl till redning
1 dl grädde/ matlagningsgrädde

Hacka o fräs löken häll i spenaten och lite av vattnet så det tinar . Häll på resterande vatten och buljongtärningar. Låt småputtra ca 10 minuter red av. Häll på grädden. Smaka ev av med salt o vitpeppar. Servera med kokt ägghalva kanske en prinskorv


Potatis & purjolöksoppa

Fruktansvärt god och len soppa

4 portioner

10-12 skalade potatis
1 purjolök
Ca 2 liter buljong
1 dl crème fraîche eller grädde

Dela den skalade potatisen i små bitar
Skölj ansa och strimla purjolöken
Lägg allt i en gryta häll på buljongen
Låt koka i ca 25 minuter tills potatisen är mjuk. Mixa i grytan häll i crème freschen . Späd med lite vatten om den blir för tjock . Smaka av med salt och peppar. Vill man kan man knapersteka lite baccon och lägga på botten av tallriken


Tomatsoppa

4 tomater
1 burk krossade tomater m vitlök

1-2 dl vatten
1 gul lök
2-4 vitlöksklyftor
Buljongtärning
En skvätt grädde om man vill

Skålla och skala tomaterna. Kör dom i mixer. Hacka och fräs löken. Blanda ihop allt låt koka upp några minuter smaka av med kryddor efter smak

Vill man ha en helt slät soppa så kör man allt i mixern.Toppa med creme frech

Soppan är supergod & enkel & går snabbt att göra

Har man inga färska tomater hemma tar man 2 burkar konserver istället.


"Nyttiga" thekakor

50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl sirap
1 1/2 tsk salt
100 g magarin
2-3 rivna morötter
1-2 dl solrosfrön
12-15 dl vetemjöl

Smula sönder jästen blanda den med sirapen tills den löst sig. Värm mjölken fingervarm. Blanda i det rumsvarma magarinet med degblandningen. Häll i mjölk, mjöl, salt, morötter och solrosfrön. Arbeta degen smidig låt jäsa ca 25-30 min . Ta och gör små bollar som du kavlar ut så dom blir ca1-2 cm tjocka lägg på bakplåtsklädd plåt låt jäsa 30 min grädda i 200 grader i 10 minuter
Morötter och solrosfrön kan uteslutas om man vill ha vanliga thekakor


Pizzabullar

50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1/2 dl olja
1 1/2 tsk salt
1 tsk socker
Ca 12 dl mjöl

En sats köttfärsröra efter egen smak
Riven ost

Lös upp jästen med vattnet häll i alla andra ingredienser arbeta degen smidig
Låt jäsa ca 30 min
Gör köttfärsröra , häll den i en sil och låt rinna av.
Kavla ut degen precis som när man gör kanelbullar strö på köttfärsröra och riven ost. Rulla ihop klipp i ca 2-3 stora bullar lägg i formar låt jäsa på plåten 10 min
In i 225 grader 10 minuter

Himla bra som mellanmål eller på picknicken lika goda varma som kalla


Hittepå lasange

En sats köttfärssås
Valfri pasta
Ostsås en vit sås du lägger i valfri ost efter egen smak

Lägg pastan i botten på en form köttfärsåsen över sist ostsåsen in i ugnen tills den fått färg


Pia's banankaka

100 g smör som du smälter
2 1/2 dl socker
2 ägg
3 bananer som du mosar
3 3/4 dl mjöl
1 1/2 tak bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

blanda ihop allt häll i en brödad form grädda i 175 grader i 45-60 minuter.
Kakan är lite godare efter någon dag!!


Favorit pizza

1/2 paket jäst (25 gram) 3 dl ljummet vatten 1 tsk salt 2 msk olja 7-8 dl mjöl Smula jästen och blanda med vattnet. Tillsätt allt annat , arbeta degen smidig låt jäsa i 25 min. Dela degen i två delar som du kavlar ut på oljad plåt. Sedan tar man vad man gillar detta använder oftast vi Först ett lager ketchup, riven ost , skivad lök, baccon,champinjoner, paprika Grädda i 225 grader i ca 12-15 min


vaniljbullar



50 g jäst
150 g magarin
5 dl mjölk
1 dl socker
ca 14 dl vetemjöl

fyllning
100 g magarin
1 dl socker
4 msk vaniljsocker

pensling
1 ägg
pärlsocker

*smula jästen i en bunke.

*smält magarinet.Tillsätt mjölken,ljumma den till 37 grader.Häll spaet över jästen och rör tills det löst sig

* Tillsätt socker & mjöl arbeta tills degen blir smidig och släpper bunken

*Jäs den övertäckt i 30 minuter

*Förbered fyllningen rör magarinet,socker och vaniljsocker smidigt

*kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en platta ca 20x50 cm

* bred på fyllningen och vik degen i 3 delar på längden

*skär den i bitar ca 4 cm breda.Lägg på bakplåtsklädd plåt.

* låt jäsa i 30 minuter.Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker

*Grädda i ugnen i 225 grader i ca 8-10 min
 Låt dom kallna på galler utan bakduk




chockladmouse





100 gr valfri chocklad som du smälter i ett vattenbad
1 äggula som du vispar ner i chockladen
2,5 dl vispgrädde som du vispar löst ,blanda i grädden i chockladsmeten.Häll i serveringsglas.Ställ i kylen
i ca 1 timme.

Supergott!

källarfranska





Ingredienser (25 portioner/st.)

2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
1 msk smör & rapsolja
1 st ägg uppvispat
2 msk honung
1 tsk salt
4 dl rågsikt
6 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Ugn 225 grader
  2. Värm degvätskan fingervarm.Lös upp jästen i lite av degvätskan, tillsätt sedan matfett, ägg, honung och salt
  3. Häll i all rågsikt och den mindre mängden av vetemjölet 6dl-10dl Tillsätt mer vetemjöl lite i taget tills degen känns fast.
  4. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på varm, dragfri plats.
  5. Ta upp och arbeta degen på bakbord. Dela den i fem delar som rullas till längder. Skär varje del i fem bitar. Doppa snittytan i vetemjöl och ställ på bakpappersklädda plåtar.
  6. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda i ca 10 min

Mycket saftiga och goda.Lätta att göra


currysås

Ingredienser (6 portioner/st.)

3 msk smör
1 tsk curry
3 msk vetemjöl
4,5 dl vätska (mjölk, vatten eller grädde)
1 st buljongtärning höns

Gör så här

  1. Smält smöret och tillsätt curry, låt fräsa ihop en stund.
  2. Tillsätt mjölet och låt det fräsa ihop innan du häller på vätskan under omrörelse. Tillsätt buljongtärningen. Låt puttra några minuter (3-5)
  3. VÄTSKAN: Du kan koka såsen på enbart vatten, mjölk eller grädde. Du kan även ta lite av varje om du vill. De är goda på varsitt vis, fast visst är det lite lyxigare med grädde.
  4. Severa till kyckling, anka eller kalkon. Kokt potatis eller ris. Sallad.
  5. Man kan även tillsätta lite pressad apelsin eller apelsinjuice i såsen.

Väldigt lätt att göra och supergod




thaigryta al`a Rasmus

Jag har fått lite smakprover på en kryddmix från santa Maria via Buzzador.Denna gången var det
Paneng red curry spice mix & ett paket cococmjölk samt nudlar.

Rasmus & jag gjorde det på vårt eget lilla vis.Men gott blev det.



1 påse kryddmix
1 pkt cocosmjölk
1 lök
1 burk champinjoner
wookgrönsaker
extra brocoli
fläskkött

vi strimlade köttet,fräste det hällde i kryddmixen.
Sedan hällde vi i allt annat.Lät det puttra ett tag.

Kokade nudlarna



Gott blev det.Inte så starkt som jag först var rädd att det skulle bli.För jag klarar ju inte av stark mat!!!

Rasmus skulle givetvis ha ketchup i sin mat.




RSS 2.0